keskiviikko 26. helmikuuta 2014

TRAMista asiaa

Nyt, kun korjausleikkaukseeni on aikaa enää vajaa kuukausi (leikkauspäiväksi on sovittu ke 19.3.), ja lähes kaikki ennalta tehtävät tutkimukset (paljon labroja, mammo- ja ultrakuvaukset ja vatsan alueen TT-kuvaus) on jo tehty, harhailevat ajatukseni väkisinkin leikkaukseen ja siitä toipumiseen. Olen mielestäni valmis leikkaukseen niin henkisesti kuin fyysisestikin, vaikka tänään alkanut pieni "hiihto"lomani taitaakin mennä ihan muissa kuin hiihtopuuhissa (eipä silti, ei täällä Tampereella ole luntakaan enää, hiihtäminen onnistuisi vain tykkilumiladulla): lasten sairastama räkätauti iski nyt sitten myös minuun ja niistelen ja aivastelen täällä sängyn pohjalla. No, vaihtelua tämäkin, kun ei tarvitse lähteä mihinkään enkä jaksa tehdä oikein mitään täällä kotonakaan. Nuorimmaisen pikkuläppäri sylissä voi sentään lukea viestejä ja naputella. Ja ottaa kohta päikkärit Katti Matikaisen kanssa. Ihan luksusta! :-)
Rinnankorjausleikkauksen käsikirja
Olen etsiskellyt netistä TRAM-leikkauksesta otettuja kuvia (siis itse leikkauksesta, ei lopputuloksista), mutta niitä ei ihan kauheasti ole saatavilla. Leikkausvideota en ole vielä uskaltanut katsoa, vaikka sellainen YouTubesta kuulemma löytyykin.

Plastiikkakirurgisen sairaalan TRAM-rintakonstruktion potilasohje on ehkä paras suomenkielinen kokonaisesitys, joka löytyy netistä moneen kertaan lukemani Rinnankorjausleikkauksen käsikirjan lisäksi:

"TRAM-rintarekonstruktiossa uusiorinta tehdään alavatsalta otetusta kudoksesta, jossa on pieni pala suoraa vatsalihasta (TRAM = Transverse Rectus Abdominis Muscle), siihen lantion syvistä suonista tuleva valtimo ja laskimo sekä lihakseen kiinnittyvä ihonalainen rasva ja iho. Kieleke saa verenkiertonsa em. verisuonten kautta. Suonten sisäläpimitta on noin 1,9 mm. Leikkauksessa vanha arpi rinnalta poistetaan ja kainalosta etsitään verisuonet, joihin alavatsakielekkeen suonet kytketään. Kielekkeestä muotoillaan rinta, joka kiinnitetään rintakehälle. Tarvittaessa toista rintaa pienennetään tai kohotetaan paremman koko- ja muotosymmetrian saavuttamiseksi. Kainaloon ja molemmin puolin alavatsalle asetetaan laskuputket.

Leikkauksen jälkeen myös alavatsan muoto paranee: pömpöttävä alavatsa oikenee. Alavatsan arpi jää piiloon pikkuhousuihin.

Leikkaus on suuri yleisanestesiassa tehtävä leikkaus ja kestää noin 2-3 tuntia. Leikkauksen jälkeen laskuputket poistetaan 1-2 päivänä. 1. leikkauksen jälkeisenä päivänä voi nauttia nesteitä ja ensin juoksevaa ja sitten tavallista ruokaa. Tipat poistetaan 1-2. päivänä. Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä vuodetta on hyvä pitää V-asennossa vatsakiristyksen ja kivun vähentämiseksi. Vuoteesta noustaan heti leikkausta seuraavana päivänä. Kotiutus tapahtuu 5. leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairaslomaa tarvitaan ammatista riippuen 4-6 viikkoa.

Leikkauksen jälkeen arvet vaalenevat ja pehmenevät lähikuukausien aikana, jolloin rinta saa myös tulevan muotonsa. Nänni tehdään tavallisesti 6 kuukauden kuluttua leikkauksesta, jolloin rinta on saavuttanut lopullisen muotonsa. Nänni nostetaan paikallispuudutuksessa kielekkeen pinnasta ja nännipiha tatuoidaan pari kuukautta tämän jälkeen. Toimenpide tehdään polikliinisesti.

Haavanhoito: 
Haava-alueet saa suihkuttaa päivittäin puhtaalla vedellä. Vahvoja pesuaineita on syytä välttää. Pieniä rupia voi raaputella varovasti pois. Arvesta voi alkuvaiheessa työntyä vaaleita lankoja, jotka voi huoletta katkoa. Langat sulavat ja poistuvat itsestäänkin muutamassa kuukaudessa. Paranemassa olevia arpia voi voidella tavallisilla hajustamattomilla perusvoiteilla, Environ Body Creamilla tai Essentia öljyllä. Saunomista ei suositella ensimmäisen parin kolmen viikon aikana. Tupakointi heikentää haavan paranemista ja vaarantaa kielekkeen verenkierron; tupakointi on ehdottomasti jätettävä vähintään kolmeksi viikoksi. Tupakointi tulee myös lopettaa vähintään viikko ennen leikkausta. Yleensä käytämme ihonsisäisiä sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. Navan ympäriltä solmut voi poistaa parin viikon kuluttua leikkauksesta.

Alavatsa:
Vatsatukea suositellaan käytettäväksi 4-6 viikkoa. Raskaita nostoja ja ponnistuksia tulee välttää kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen voi aloittaa vatsalihasharjoitukset. Punttisaliharjoittelua sekä rasittavaa voimistelua tulee välttää kahdeksan viikkoa.

Rinta:
Siteet poistetaan heti leikkauksen jälkeisenä päivänä, jonka jälkeen rinta tuetaan tukevilla rintaliiveillä. Liivejä on hyvä pitää yötä päivää ensimmäinen kuukausi leikkauksesta. Rinnan voimakasta puristelua tulee välttää 4-6 viikkoa. On huomattava, että rinnassa ei ole normaalia tuntoa. Yleensä tunto palautuu vuosien kuluessa. Tunnotonta rintaa on syytä suojella esim. voimakkaalta auringonvalolta ja kuumapakkauksilta fysikaalisen hoidon aikana. Sukupuolisen kanssakäymisen voi aloittaa voimien salliessa.


Yläraaja: 
Ensimmäisenä viikkona leikkauksen jälkeen on varottava painamasta yläraajaa liian tiivisti vartaloon, jotta kainalossa olevat suonet eivät puristu ja verenkierto esty. Leikatun puolen yläraajaa saa nostaa vakkatasoon asti kahden ensimmäisen viikon aikana ja tämän jälkeen vapaasti.
 
Komplikaatiot:
TRAM-leikkaukseen liittyy samat komplikaatiomahdollisuudet kuin kirurgiaan yleensä. Leikkauksen jälkeiset verenvuodot ja tulehdukset ovat kuitenkin harvinaisia. Vatsan tyrät voidaan ehkäistä noudattamalla annettuja ohjeita. Riski suonten tukkeutumiseen heti leikkauksen jälkeen on muutama %. Tällöin joudutaan suonet avaamaan uudessa leikkauksessa välittömästi. Riski kielekkeen menettämiseen em. syistä on n. 1 %. Suonten tukkeutuminen tapahtuu yleensä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä vuorokautena, jos on tapahtuakseen. Niinpä siirrettä tarkkaillaan kahden tunnin välein (lämpötila, väri, vitaalireaktio) leikkauksen jälkeen. Laskimotukosten estämiseksi annetaan estolääkitys (Fragmin 2500 IU tai Klexane 20 mg leikkaus aamuna ja katketaan viisi vuorokautta leikkauksen jälkeen). Tulehdusten estoon käytetään antibioottisuojaa (Zinacef 1,5 g iv induktion aikana)."

Leikkauksen kesto on Taysissa pidempi kuin mitä yksityissairaala mainostaa (en kyllä oikein usko, että pari-kolme tuntia voi riittää missään noin monimutkaiseen hommaan). Suurin ero on kuitenkin hinnassa: yksityisellä TRAM-leikkaus maksaa yli 12 000 euroa, kun julkisella puolella potilas maksaa vain sairaalan hoitopäivämaksun (alle 40 euroa/päivä) leikkauspäivältäkin. Suomalaisena veronmaksajana olen etuoikeutettu - iloinen veronmaksaja. 

Kaikki ei aina valitettavasti mene näissä leikkauksissa kuin Strömsössä (esimerkiksi hänellä), mikä pistää kyllä miettimään korjausleikkauksen järkevyyttä. Suurin osa leikkauksista onnistuu kuitenkin hyvin, ja potilaat ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuunsa. Mahdollisen, mutta onneksi aika epätodennäköisen epäonnistumisen vuoksi en halua jättää leikkausmahdollisuutta väliin. Lopuksi vielä linkki selkeään ja verettömään englanninkieliseen fläppitauluesitykseen: paperilla yksinkertainen juttu, käytännössä varmasti ei.


Lähde:

http://www.sairaalakl.fi/artikkelit/rinnat/tram-rintakonstruktion-potilasohje


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti